به مناسبت 17 مهر روز جهانی تخم مرغ

انتشار محتوا: ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۴۷:۲۰ بعد از ظهر

 

اهمیت مصرف تخم مرغ در برنامه غذایی روزانه

تخم مرغ یکی از مغذی ترین مواد غذایی این سیاره وحاوی مقادیر مناسبی از کلسیم، ویتامینB 6 ، ویتامینK ، ویتامینE، ویتامینD و روی می باشد. یک تخم مرغ دارای 77 کالری، 6 گرم پروتئین و 5 گرم چربی سالم و سایر مواد مغذی مهم برای سلامتی افراد می باشد.

 v فواید تخم مرغ

1-افزاینده میزان کلسترول خوب

یکی از فواید تخم مرغ افزایش HDL یا کلسترول خوب است که می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را در فرد کاهش دهد.

2-حاوی کولین

تخم مرغ حاوی مقادیر بالای کولین (حدود 100 میلی گرم) است.کولین یک ماده ی غذایی است که اکثر مردم آن را به اندازه ی کافی دریافت نمی کنند با این حال یک ماده ی فوق العاده مهم و حیاتی است که اغلب با ویتامین های گروه B دسته بندی می شود. کولین برای ساخت غشا سلولی در مغز نقش مهمی دارد.

3-متراکم نمودن کلسترول بد

تخم مرغ می تواند کلسترول بد یاLDL پراکنده را به صورت LDL متراکم تبدیل کرده و خطر بیماری های قلبی را در فرد کاهش دهد . به عبارتی LDL بصورت پراکنده خطر بیشتری برای شخص داشته و احتمال بیماری را افزایش می دهد در حالی که اگر به صورت متمرکز باشد فرد کمتر در معرض بیماری است.

4-سلامت چشم

تخم مرغ حاوی لـوتئین و زآگـزانتین و آنتـی اکسـیدان هـایی اسـت که در شـبکیه ی چشـم سـاخته می شوند و مـی توانـند ســلامت چشــم را تضــمین کنــند. تخـم مـرغ همچنـین منبع غنی ویتـامین A می باشد.

5-منبع غنی امگا 3

تخـم مـرغ هـای محلـی، معمـولا میـزان بیشــتری از امگــا 3 را در خــود دارنــد. اســیدهای چــرب امگــا 3 مــی تواننــد تــاثیر خــوبی در کــاهش میــزان تــری گلیســرید خــون (فاکتور خطر برای افزایش بیماری های قلبی) داشــته باشــند.

6- کمک به کاهش وزن

تخم مرغ باعث ایجاد حس سیری می شود و تمایل افراد را به خوردن غذاهای دیگر کم می کند. همچنین حاوی مقادیر زیادی پروتئین است که می تواند بخشی از نیازهای بدن را تامین کند.

 
 

v تخم مرغ کلسترول بالایی دارد اما این کلسترول در خون تاثیر منفی نمی گذارد!

با وجود اینکه تخم مرغ حدود 212 میلی گرم کلسترول دارد اما این میزان ضرر چندانی برای افراد ندارد به عبارتی باید گفت که کلسترول همه مواد غذایی کلسترول خون را حتما افزایش نمی دهند . کبد هر روز مقادیر زیادی کلسترول تولید می کند که در خون باقی نمانده و دفع می شوند.وقتی ما تخم مرغ می خوریم تنها این تولید کلسترول در کبد کاهش پیدا می کند. پاسخ هر فرد به کلسترول متفاوت است . در 70 درصد از مردم تخم مرغ اصلا تفاوتی در میزان کلسترول خون آن ها ایجاد نمی کند و در 30 درصد باقی مانده که به پاسخ دهندگان بیش از حد معروفند تخم مرغ تنها می تواند تغییر جزئی در کلسترول کلی بدن و کلسترولLDL ایجاد کند.

v چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟

گرچه در برخی شرایط باید در مصرف تخم مرغ کامل ملاحظاتی صورت پذیرد ولی بدلیل خواص ویژه و منحصر به فردی که در تخم مرغ وجود دارد، عدم مصرف آن می تواند کمبود ترکیبات ضروری مثل کولین، لوتئین و زآگزانتین را به همراه داشته باشد، لذا نباید مصرف تخم مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود بلکه باید در موارد محدودیت مصرف، مقدار مصرف آن با نظر پزشک معالج کاهش یابد که حتی در گروه های دارای بیماری دیابت، فشار خون بالا و قلبی- عروقی تا حدود 3 عدد در هفته نیز پیشنهاد می شود. البته در این صورت باید از خوردن غذاهای چرب و پر نمک نیز همراه تخم مرغ خودداری و روش پخت تخم مرغ نیز بدون روغن صورت پذیرد که در این صورت خطری نخواهد داشت.

واحد بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس