آشنايي با بيماري وبا

انتشار محتوا: ۱۸ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۰۵:۵۸ قبل از ظهر

مقدمه :
آيا مي دانيد وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط باکتری به نام  ویبریوکلره ایجاد  می شود. علائم بيماري 3-2 روز و گاهي از چند ساعت تا 5 روز بعد از ورودعامل بيماري ظاهر مي شود؟
علائم بيماري وبا :
1- اسهال حادآبكي شديد
2- نداشتن  تب يا زور پيچ شكم
3-   مدفوع كف مانند شبيه به آب برنج و بدون بو يا بوي خفيف ماهي .

در صورت مشاهده علائم به نزديكترين مركز    بهداشتي- درماني مراجعه شود

پيشگيري از بيماري وبا دربالغين :
1-    استفاده از آب بهداشتي سالم (آب بسته بندي يا آب لوله كشي شهر)
2-    شستن و ضد عفوني ميوه و سبزيجات قبل از مصرف
3-    شستن دستهابا آب و صابون بعد از توالت و قبل از غذا خوردن
4-    خودداري از مصرف سالاد در سفرها
5-    خودداري از خريد مواد غذايي از دست فروشان دوره گرد يا فروشندگان بين راهي
6-    اطمينان از صحت تاريخ انقضاء مواد قبل از خريد.
7-    شستشوي ظروف با آب سالم و بهداشتي
8-    خودداري از مصرف آب قناتها،چاهها
و رودخانه ها
9-    خودداري از تماس مستقيم مواد غذايي و آب آشاميدني با يخها 
10-    خودداري از خوردن بستني غير پاستوريزه
11-    نگهداري مواد غذايي در داخل يخچال
پيشگيري از بيماري وبا در كودكان
كودكاني كه از شیر مادر تغذیه مي كنند كمتربه اسهال مبتلا مي شوند.
1-    استفاده  از فنجان به جاي شيشه و سر شيشه جهت تغذيه كودك .
2-    جوشاندن شيشه و سر شيشه  قبل از استفاد
3-    شستن دستهابا آب و صابون قبل از تغذيه كودك
4-    استفاده از آب آشاميدني سالم يا آب جوشيده سرد شده جهت رفع  تشنگي كودك
5-    استفاده از توالت بهداشتي جهت دفع مدفوع كودك(مدفوع كودكان به مراتب آلوده تر از موفوع بزرگسالان است)
6-    شستن دستها با آب و صابون بعد از شستشوي كودك
درمان سوء تغذيه كودكان باعث كاهش بيماري اسهالي در آنها  مي شود.

درمان مبتلايان به وبا :

اولين اقدام دربيمار مبتلا به اسهال دادن مايعات به خصوص  محلول ُا .آر .اس است.
ساير مايعات: دوغ،آب سيب،چاي كمرنگ وموز
از دادن آب ميوه هاي صنعتي و نوشابه هاي گازدار به بيمارجدداً خودداري گردد

طرز تهیه محلول ُا .آر .اس (ORS) :

ابتدا دستهای خود را با آب وصابون بشوئید. سپس یک بسته از پودر رادر ظرف تمیز بریزید.
یک لیتر آب جوشيده سرد شده (چهارلیوان ۲۵۰ سی سی) راداخل ظرف ريخته وبا پودرمخلوط کنید تا کاملا حل شود اكنون اين محلول آماده مصرف مي باشد محلول ُا .آر .اس را باید روزانه تهیه و آن رادر یخچال نگهداري كنيد واين محلول به مدت24ساعت قابل استفاده است.

طرز تهيه آب سالم:

1-    جوشاندن آب به مدت 10 دقيقه
2-    كلرزني آب با كلر مادر (1%)

طرز تهيه كلر مادر (1%)

براي تهيه كلرمادر 15 گرم پودر پركلرين 70% ( هيپوكلريد سديم ) ( 3 قاشق مربا خوري سرصاف )‌به يك ليتر آب اضافه نموده برا ي دو دقيقه خوب بهم بزنيد . پس از يك ساعت محلول فوق جهت ضد عفوني آب آماده مي باشد . محلول كلر مادر رادر بطري تيره رنگ و دور از نور و دسترس اطفال نگهداريد . اين محلول ذخيره براي يك ماده قابل استفاده مي باشد .

نحوه ضدعفوني آب با كلرمادر :

براي ضدعفوني به هر ليتر آب 5-3 قطره از محلول فوق اضافه نموده و بهم مي زنيم . نيم ساعت صبر كرده سپس آب قابل شرب مي باشد .

* مراحل سالم سازي سبزيجات :
مرحله اول : پاكسازي
ابتدا سبزيجات را بخوبي پاك كرده و شستشو دهيد تا مواد زايد ،‌گل و لاي آن بر طرف شود .
مرحله دوم: انگل زدايي
سبزيجات را در يك ظرف پنج ليتري ريخته به ازاء هر ليتر 3 تا 5 قطره مايع ظرفشويي معمولي به آن اضافه نماييد و ظرف را از آب پر كرده قدري به هم بزنيد تا تمام سبزي در داخل كفاب قرار گيرد مدت 5 دقيقه سبزي را در كفاب نگه داريد سپس سبزي را از روي كفاب جمع آوري و كفاب را تخليه كرده و ظرف سبزي را مجدداً با آب سالم شستشو دهيد تا تخم انگلها و باقيمانده مايع ظرفشويي از آب جدا شوند .
مرحله سوم : ضد عفوني
براي ضد عفوني و از بين بردن ميكروبها يك گرم ( نصف قاشق چايخوري ) پركلرين 70 درصد را در ظرف پنج ليتري پر از آب ريخته كاملاً حل كنيد تا محلول ضد عفوني كننده به دست آيد سپس سبزي انگل زدايي شده را براي 5 دقيقه در محلول ضد عفوني كننده اخير قرار دهيد تا ميكروبهاي آن كشته شوند .
توجه : اگر پركلرين در دسترس نباشد مي توانيد از يك قاشق مربا خوري آب ژاول 10 درصد يا دو قاشق مربا خوري آب ژاول 5 درصد (‌به جاي يك گرم پركلرين ) و يا هر ماده ضد عفوني كننده مجاز ديگر كه در داروخانه ها و فروشگاه وجود دارد طبق دستورالعمل مصرف آن استفاده كنيد .
مرحله چهارم : شستشو
سبزي ضد عفوني شده را مجدداً با آب سالم بشوييد تا باقيمانده كلر از ان جدا شود و سپس مصرف نماييد .
شماره تماس ستاد پيگيري بيماريهاي شهرستان گناباد 05157221946

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس