بيماري سرخك

انتشار محتوا: ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۲۶:۲۹ قبل از ظهر

مقدمه: یکی از بیماریهای کشنده در کشورهای در حال توسعه ، بیماری سرخک است که میزان کشندگی آن در حدود 5-1 درصد و در برخی مناطق در حدود 30-10 درصد تخمین زده شده است به نظر می رسد که بهبود پوشش جاری واکسیناسیون (بالای 95%) باعث کاهش موارد ابتلا به سرخک و در نتیجه کاهش موارد مرگ ناشی از سرخک شده است.
بنابراین هدف دست یابی به حذف سرخک در ایران تا سال 2010 در دستور کار قرار گرفته است.
تعریف بیماری سرخک :
يك بیماری حاد ویروسی است كه انسان تنها مخزن آن مي باشد.
علائم بيماري :
بعد از دوره پنهان بيماري که 12-10 روز طول می کشد ( این دوره می تواند 18-7 روز باشد) علائم مقدماتی شامل تب ، خستگی ، سرفه ، آب ریزش از بینی و التهاب ملتحمه ظاهر می شود. 4-2 روز بعد نقاط قرمز در پشت گوش ها و صورت به همراه تب بالا ظاهر می شود. نقاط سفید رنگی در مخاط داخل دهان به فاصله کوتاهی پس از شروع بثورات جلدی ظاهر شده و 2-1 روز بعد نیز باقی می ماند. سپس راش ماکولوپاپولر به سمت تنه و اندامهای انتهایی گسترش یافته و در طی 7-3 روز از بین می رود.


راه انتقال :
انتقال بیماری به صورت اولیه از فرد به فرد از طریق هوا یا بوسیله تماس مستقیم با ترشحات بینی و گلوی فرد بیمارصورت می پذیرد. افراد مبتلا از 2 تا 4 روز قبل از شروع بثورات (راش ماکولوپاپولر ) تا 9-4 روز بعد از آن آلوده کننده می باشند. این بیماری در مهد کودکها ، مدارس ، اردوگاهها، سربازخانه ها و دیگر مکانهای تجمعی سریعاً انتقال می یابد .

درصورت مشاهده علائم ذکر شده به مرکز بهداشت  شهرستان  گزارش تلفنی گردد .

پیشگیری از بیماری :
جهت پیشگیری از بیماری در کودکان طی دو نوبت واکسن MMR ( سرخک،سرخجه،اوریون ) تزریق می گردد.( نوبت اول 12 ماهگی ، نوبت دوم 18 ماهگی ) افراد خانواده فرد مشکوک به سرخک که سن آنها بین 9 ماه تا 12 سال است و سابقه واکسیناسیون دونوبت MMR ندارند باید یک نوبت دیگر MMRدریافت نمایند.

موارد منع  واکسیناسیون :
    داشتن بیماریهای حاد تب دار با تب متوسط تا شدید
    قبل از گذشت حدود یک ماه از تزریق یک واکسن ویروسی دیگر ( در عین حال اگر 2 واکسن همزمان و در نقاط مختلف بدن تزریق شوند، مانعی ندارد و همچنین رعایت فاصله بین واکسن خوراکی پولیو و واکسن تزریقی سرخک لزومی  ندارد )
    نقص ایمنی و بدخیمی
    بارداری
    حساسیت شدید نسبت به آنتی بیوتیک های واکسن(نئومایسین وکانامایسین)                                
درمان :
در حال حاضر درمان خاصی جهت بیماری وجود ندارد، تجویز ویتامین A به کودکانی که بیماری سرخک دارند در کاهش شدت بیماری و میزان کشندگی آن موثر خواهد بود . ( 50000 واحد برای کودکان کمتر از 6 ماه ، 100000 واحد برای کودکان 11-6 ماهه، 200000 واحد برای کودکان بزرگتر از 12 ماه ) باید در روزی که بیماری تشخیص داده شد دوز اول تجویز گردد و یک دوز دیگر روز دوم  به فرد داده شود.

مورد مشکوک سرخک : هرفرد دارای تب و راش ماکولوپاپولر به همراه یکی از علائم: سرفه، آبریزش از بینی یا التهاب  ملتحمه چشم که باید گزارش تلفنی به مرکز بهداشت شهرستان گردد.

نکات مهم:
افراد مشکوک باید در منزل استراحت داشته باشند و در صورت خروج از منزل از ماسک استفاده کنند .
دستها با آب و صابون شسته شده و از دستمال کاغذی در حین سرفه و عطسه استفاده شود .
از تماس با افراد حساس فاميل(نوزادان و افراد فاقد سابقه ایمنی) خودداری گردد .
در بیمارستان باید افراد مشکوک در اتاق ایزوله بستری گردند.

شماره تماس ستاد پیگیری
بیماریهای شهرستان گناباد
7250620 -0533
طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس