انتشار محتوا: ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۲۴:۱۷ قبل از ظهر

بیماری حادی است که در اثر رشد باسیل غیر هوازی کزاز در محل آسیب دیده بدن و تولید زهر آن ایجاد می شود. این بیماری در مرحله اول با انقباض دردناک عضلات جونده - گردنی و سپس با انقباض عضلات شکم تظاهر می کند. سفتی ناحیه شکم از اولین نشانه های متداول بروز بیماری در کودکان بزرگتر و بالغین است و گاهی این سفتی محدود به ناحیه آسیب دیده می شود. انقباض عمومی که در بیشتر موارد در اثر تحریک اعصاب حسی است نیز ایجاد می شود فک افتاده و حالت انقباض خاص چهره مشهور به خنده تمسخر آمیز از نشانه های بالینی خاص این بیماری است. بیشترین مرگ و میر در نوزادان و افراد مسن رخ می دهد بنابراین انجام واکسیناسیون کزاز برای این افراد ضروری است .
عامل عفونت : کلستریدیم تتانی یا باسیل کزاز عامل عفونی این بیماری است.
وقوع آن: این بیماری گسترش جهانی دارد ابتلا به کزاز در نواحی کشاورزی و مناطقی که احتمال تماس با مدفوع حیوانات بیشتر است و مردم هم مصونیت کافی ندارند، شیوع زیادتری دارد. استفاده از مواد مخدر تزریقی در معتادان، به خصوص تزریقات عضلانی یا زیرجلدی، می تواند منجر به بروز موارد فردی و گاهی همه گیری های محدود این بیماری شود در مناطق روستایی و گرمسیری مردم بیشتر در معرض بیماری هستند.
مخزن بیماری:
روده اسب و سایر حیوانات، مخزن این باکتری بوده و باسیل کزاز ساکن بی آزار این مخازن است خاک و مواد آلوده به مدفوع حیوان و انسان نیز مخزن این باسیل است. هاگ این باسیل از راه زخم های پوستی می تواند انسان را آلوده کند.
دوره کمون: این مدت بین 3 تا 20 روز است ولی برحسب شرایط خاص وسعت و محل زخم ممکن است از یک تا چندین ماه متغیر باشد.

 

انقباض عضلات در فرد مبتلا به کزاز

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس