بیماری دیفتری

انتشار محتوا: ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۲۱:۳۸ قبل از ظهر

مقدمه : دیفتری یک بیماری باکتریایی دستگاه تنفس است که عوارض ناشی از آن  شدید و کشنده است و در خردسالان و افراد مسن بیشتر مشاهده می شود. عامل آن باکتری کورینه باکتریوم دیفتریا یک باسیل گرم مثبت است. در واقع دیفتری یک کلمه یونانی است و بیانگر درگیری قسمت فوقانی دستگاه تنفس است و از علائم آن می توان به گلودرد ، تب خفیف ، غشاهای چسبناک بر روی لوزه و حلق و داخل سوراخ بینی اشاره کرد و نوع خفیف آن نیز می تواند به پوست محدود شود. دیفتری یک بیماری مسری است که بوسیله تماس فیزیکی مستقیم و یا تنفس ذرات آلوده معلق در هوا انتقال یابد. این بیماری در بسیاری از کشورهای پیشرفته به وسیله واکسیناسیون فراگیر به کلی ریشه کن شده است. در سال 1920 تخمین زده شد که در آمریکا هر ساله 100 الی 200 هزار نفر به دیفتری مبتلا شوند و 13 الی 15 نفر بر اثر بیماری فوت نمایند که اکثرا کودکان هستند.  در سال 1880 جوزف اوویر یکی از موثرترین راههای درمان دیفتری را کشف نمود. جوزف لوله ای را طراحی کرد که در گلوی افراد قرار می گرفت و آنها را از خفه شدن نجات می داد. اولین واکسن دیفتری در سال 1913 توسط بهرنیگ ساخته شد. امروزه با پیشرفت علوم پزشکی و ساخت واکسنهایDTP  موارد دیفتری در کودکان کاهش یافته است و به صورت تک گیر در افراد بزرگسال به چشم می خورد.
علائم بیماری :
از زمانی که فرد در معرض آلودگی با میکروب مولد این بیماری قرار می گیرد تا زمانیکه علائم بیماری ظاهر شود معمولا 5-2 روز طول می کشد. اولین علائم شامل: گلو درد، تب و از دست دادن اشتها است. سپس التهاب در بینی، لوزه و حلق ایجاد می گردد و به تدریج غشای پیوسته ای بینی و حلق را در بر می گیرد. غشاء به رنگ خاکستری و کثیف است و جدا کردن آن باعث خونریزی در همان محل می شود. درگیری حنجره همراه با خشونت صدا، تنفس با دم صدادار و سرفه خروسکی است. غدد لنفاوی و بافت نرم گردن می تواند بسیار متورم و دردناک شود.




درمان :
جهت درمان افراد از آنتی توکسین دیفتری به میزان 20 هزار تا 100 هزار واحد بین الملل بر حسب شدت بیماری، سن و وزن بیمار به صورت یک دوز داخل عضله و در موارد شدید نصف آن داخل عضله و نیم دیگر به صورت وریدی تزریق می شود ویالهای مورد استفاده در ایران ده هزار واحدی با حجم 5 میلی لیتر می باشد. باید توجه داشت که درمان دیفتری پس از انجام نمونه گیری بلا فاصله باید شروع شود و منتظر جواب نماند.
انجام واکسیناسیون کودکان با DTP و تکرار آن هر 10 سال بوسیله واکسن Td بزرگسالان در کاهش موارد دیفتری موثر خواهد بود.

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس