سيگار و بيماريها
استفاده از تنباکو و خصوصاً استعمال سیگار از بیشترین دلایل مرگ در ایالت متحده است. همچنین کشیدن سیگار به تنهایی دلیل بیش از 30 درصد سرطانهای منجر به مرگ در آمریکاست. علاوه بر اینها کشیدن سیگار موجب بیماریهای مزمن ریه (نفخ و برنشیت مزمن)، بیماریهای قلب و عروق، سکته و آب مروارید نیز میباشد.
کشیدن سیگار در زمان بارداری، باعث به دنیا آمدن نوزاد مُرده، کاهش وزن نوزاد، مرگ سندرُمی و بسیاری دیگر از عوارض خطرناک دوران حاملگی میباشد.
استعمال دخانیات به طور جدی بر روی وضعیت جسمانی فرد تأثیر میگذارد و بدنش را در برابر بیماریها ضعیف میکند و میتواند در فرزند هم تأثیر مشابهی داشته باشد.
عوامل کشیدن سیگار در میزان سرطان چه هستند؟
کشیدن سیگار باعث 87 درصد مرگ میرهای ناشی از سرطان ریه است. کشیدن سیگار همچنین دلیل بسیاری از سرطانهای حنجره، دهان و حلق، مِری و مثانه است. علاوه بر این سیگار عامل بسیاری از بیماریهای کلیه، لوزالمعده، گردن و سرطان معده و سرطان مغز و استخوان است.
آیا خطری برای غیر سیگاریها هم وجود دارد؟
تأثیرات منفی ناشی از کشیدن سیگار، محدود به سیگاریها نیست. قرار داشتن در معرض دود سیگار نیز خطر سرطان ریه و حملات قلبی و همچنین سایر بیماریهای خطرناک در کودکان را افزایش میدهد. (این دود سیگار ترکیبی است از دودی که از ته سیگار بر میخیزد و دودی که از ششهای فرد سیگاری خارج میشود.)
آژانس حفاظت از محیط زیست ایالت متحده (EPA)، برنامه زهرشناسی ملی وابسته به انستیتو ملی علوم سلامت محیط زیست و آژانس بیناللمللی مطالعات سرطان (IARC) وابسته به سازمان جهانی سلامت٬ همگی دود سیگار را بعنوان یکی از موارد مولد سرطان معرفی کردهاند. دلایل زیادی در این آژانسها جمعآوری شده است که این موضوع را اثبات میکنند.
EPA ایالت متحده برآورد کرده است که هر ساله قرار گرفتن در معرض دود سیگار باعث مرگ بیش از 3000 هزار سرطان ریه در غیره سیگاریها شده است و همچنین موجب 300 هزار مورد بیماریهای تنفسی دیگر در بچههای بالای 18 ماه در ایالت متحده میباشد.
چه موادی شیمیایی مضری در دود سیگار وجود دارد؟
دود سیگار شامل حدود 4 هزار عنصر شیمیایی میباشد که 60 مورد آنها سرطانزا هستند، به علاوه خیلی از این مواد مانند منواکسیدکربن، ارسنیک و سرب سمی هستند که انسان را مسموم میکنند. نیکوتین یک داروی مخدری است که به طور طبیعی در گیاه تنباکو وجود دارد و فرد را به دخانیاتی همچون سیگار معتاد میکند!
در طی سیگار کشیدن٬ نیکوتین به سرعت در جریان خون جذب میشود و در چند ثانیه به مغز میرسد. نیکوتین باعث اعتیاد به سیگار و سایر محصولات دُخانی میشود که شبیه اعتیاد به هروئین و کوکائین است.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار چگونه بر فرد سیگاری تأثیر میگذارد؟
سیگار کشیدن به اعضای مهم بدن صدمه میزند. ادامه دادن استعمال دخانیات باعث بیماریهایی که در بالا بیان شد میشود.
این موضوع بستگی به تعداد سیگارهایی که یک شخص در روز میکشد و شدت استعمال (یعنی اندازه و مَکِش پوک زدن)، سنی که در آن سیگار کشیدن انجام میشود، تعداد سالهایی که یک فرد سیگار میکشد و میزان قرار گرفتن در معرض دود سیگار دارد.
کنار گذاشتن استعمال دخانیات چه تآثیری بر سرطان و سایر بیماریها میگذارد؟
کنار گذاشتن سیگار تأثیرات مهم و فوری بر سلامت مردان و زنان در هر سنی دارد. ترک سیگار خطر سرطان ریه و سایر سرطانها، حملات قلبی، سکته و بیماریهای مزمن ریه را کاهش میدهد. هر چه یک فرد زودتر سیگار را ترک کند تأثیرات مثبتتری بر سلامتیش خواهد داشت. برای مثال تحقیقات نشان میدهد افرادی که قبل از سن 50 سالگی ترک میکنند٬ خطر مرگشان در 15 سال آینده کمتر از آنهایی است که به سیگار کشیدن ادامه میدهند. تأثیرات مضر کشیدن سیگارهای سبک کمتر از کشیدن سیگاریهایی که نیکوتین بیشتری دارند نیست.
سیگار نكشید!
سیگار و مضرات آن :
طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در هر ٨ ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهد. نتایج تحقیقات حاکی از آن است چنانچه افراد در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار کنند (بیش از ٧٠ درصد موارد سیگاری شدن در این مرحله اتفاق میافتد) و مدت ٢٠ سال یا بیشتر به این عمل ادامه بدهند بین ٢٠ تا ٢٥ سال زودتر از افرادی که به هیچوجه در زندگی سیگار نکشیدهاند، خواهند مرد. تنها سرطان ریه یا بیماریهای قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعهای از مسایل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد که میتواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز میکند، که برخی از آنها عبارتند از:
از دست دادن موها
با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله «لوپوس اریتماتوز» میشود که این بیماری میتواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم در دهان، جوشهای پوست روی صورت، سر و دستها شود.
آب مروارید (کاتاراکت)
افراد سیگاری ٤٠ درصد بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند.
چین و چروک
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئینهای انعطاف دهنده پوست میشود؛ همچنین باعث تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست میگردد. پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگیهای ریزی در اطراف لبها و چشمهاست.
ضایعات شنوایی
افراد سیگاری ٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار میشوند.
سرطان پوست
افراد سیگاری ٢ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست ) پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند
فساد دندانها
افراد سیگاری ٥/١ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند.
پوکی استخوان
منواکسید کربن یکی از اصلیترین گازهای سمی در خروجی اگزوز اتومبیل و دود سیگار است، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن است. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن در خون افراد سیگاری حرفهای تا ١٥ درصد میشود. استخوانهای افراد سیگاری تراکم خود را از دست داده و به راحتی شکسته میشود همینطور زمان التیام یافتن و جوش خوردن آنها پس از شکستگی تا ٨٠ درصد افزایش پیدا میکند.
بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی ـ عروقی ناشی از استعمال دخانیات بیش از ٦٠٠ هزار نفر در سال در کشورهای توسعه یافته از بین میرود استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته میشود.
زخم معده
استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پایین میآورد؛ همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن میشود. زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان میشود و احتمالی بهبودی آن تا زمانی که فرد سیگاری است اکثرا اندک است.
تغییر رنگ انگشتان
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوهای مایل به زرد میشود.
سرطان رحم و سقط جنین
استعمال دخانیات در دوران بارداری میتواند باعث افزایش خطر زایمان نوزاد با وزن کم و بروز مسایل بهداشتی در آینده شود. سقط جنین در مادران سیگاری ٢ تا ٣ برابر بیشتر است.
تغییر شکل دادن سلولهای جنسی در مردان
استعمال دخانیات باعث کاهش تعداد اسپرم و کاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد میشود. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداولتر از افراد غیر سیگاری است.
خصوصیات سرطان زایی دود سیگار دست سوم
مطالعه اخیری در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی کالیفرنیا، آمریکا، گزارش کرد که عاملهای سرطان زایی دود سیگار براحتی میتواند در گرد و خاک و همچنین پارچه، اسباب بازی، دیوار و سایر رویه ها نشست کند. این بویژه کودکان و حیوانات خانگی را که انگشتان، دستها و پنجه هایشان با این سطح ها در خانه تماس پیدا می کند با خطر روبرو می کند. حتی وقتیکه بزرگسالان بیرون از خانه سیگار می کشند، ذره های سرطان زا میتوانند هنوز با پیوستن به مو و لباس شخص، بعدا به سطح های داخلی انتقال یابند. امید است چنین یافته هایی، بسیاری را به ترک این عادتهای مضر برای سلامت و حفاظت کودکان ارزشمندمان و دوستان و توجه به همدیگر تشویق کند.
دود ناخواسته در کودکان به آمفیزم زودرس منجر میشود. تحقیقی با سرپرستی دکتر جینا لوواسی از دانشگاه کلمبیا در آمریکا که در جورنال همه گیر شناسی آمریکا انتشار یافته است کشف کرده است که کودکانی که بطور مرتب در محیط خانه در معرض دود سیگار هستند، امکان دارد از صدمات شش دائمی و غیرقابل بازگشت رنج ببرند که در دوران بلوغ به آمفیزم منجر خواهد شد. بدلیل طبیعت پرورشی فیزیولوژی کودک، محققین نشان دادند که اثرات دود سیگار میتواند ده ها سال ادامه یابد، و شش ها هرگز از اثر دود در زمان بچگی بطور کامل بهبود نیابند.
استعمال دخانیات مهمترین عامل مرگ های قابل پیشگیری است.
- برخی گازهای سمی موجود در دود سیگار عبارتند از : مونوكسید كربن ، آمونیاك ، دی متیل نیتروزامین ، فرمالدیید ، سیانیا هید روژن و آكرولئین .
- دود تنباكو و سیگار مانند آزیت ( پنبه نسوز) ، آرسنیك ، بنزن و گاز رادون جزء مواد سرطان زا ی درجه یك طبقه بندی می شود.
- نیتروزامین ها فعال ترین مواد سرطان زای موجود در دود سیگار و تنباكوهستند.
- خطر پیدایش سرطان در سیگاری ها بیشتر از دیگران است و این افراد حداقل 15 سال زودتر از غیر سیگاری ها به سنین در معرض خطر سرطان می رسند.
- ذرات زیان آور موجود در دود سیگار شامل موادی مانند قطران ، نیكوتین ، بنزن و بنزو پیرن است.
- دود سیگار برای اطرافیان نیز زیان آور است . 85% دود سیگاری كه دریك اتاق جمع می شود، ناشی از سوختن نوك سیگار است و نه دودی كه فرد سیگاری از راههای هوایی اش خارج می كند.
- بیش از 30 درصد مرگهای ناشی از سرطان مربوط به استعمال دخانیات است .
- خطر مرگ ناشی از سرطان ریه با افزایش تعداد سیگارهایی كه فرد در روز می كشد، زیاد می شود.
- خطر بیماری قلبی و سرطان ریه در افراد غیر سیگاری كه در خانه در معرض دود سیگار اطرافیانشان هستند، 25% بیشتراز دیگران است.
- در افرادی كه سالهای زیاد حتی تا زمان میانسالی سیگار كشیده اند، قطع كامل استعمال دخانیات خطر پیدایش سرطان ریه را به میزان زیادی كاهش می دهد.
- بیش از 90% مبتلایان به سرطان حفره دهان از تنباكو به صورت كشیدن ( تدخینی ) یا جویدنی استفاده كرده اند. سرطان های حفره دهان شامل سرطان های لب، زبان ، دهان وگلو است.
- خطر پیدایش سرطان سینه درزنان سیگاری و حتی در زنانی كه درمعرض دود سیگاراطرافیان هستند ( درمكانهای سربسته )، بیش از زنانی است كه با دود سیگار تماس ندارند.
- استعمال دخانیات خطر سرطان لوزالمعده را افزایش می دهد و با ترك دخانیات، درصد این خطر پس از چند سال مشابه افراد غیر سیگاری خواهد شد.
- خطرسرطان خون ( لوسمی ) در سیگاری ها بیشتر از سایر افراد جامعه است .
- 50% سرطان های مثانه در مردان و بیش از 30% سرطان های مثانه درزنان با استعمال دخانیات ارتباط دارد و سرطان كلیه نیزدر افراد سیگاری شایع تر است .
-سیگار عامل مهم ایجاد سرطان های ریه ، حفره دهان ، گلو ، حنجره ، مثانه و... است و مبارزه با سیگار مهمترین راهكار پیشگیری از سرطان است .
- اگر سیگار می كشید ، هر چه زودتر آن را ترك كنید و اگر سیگاری نیستید، هرگز طرف آن نروید زیرا نیكوتین موجود در تنباكو اعتیاد آور است .
- با خوردن سبزیها و میوه جات تازه و مواد غذایی پر فیبر، خطر بروز سرطان های دستگاه گوارش را كاهش دهید.
- مصرف زیاد نوشابه های الكلی موجب پیدایش سرطان می شود .
- اشكال در بلع به ویژه مواد جامد غذا باید به طور جدی پیگیری شود.
- در صورت پیدایش برجستگی یا لكه یا خونریزی درحفره دهان یا وجود زخم طول كشیده ، سریعاً به پزشك مراجعه كنید .
- در صورت همراهی سرفه های مزمن با خلط خونی یا گرفتگی صدا سریعاً به پزشك مراجعه نمایید.
- اگر سیگاری هستید ، در صورت افزایش دفعات سرفه یا پیدایش تغییر صدا سریعاً به پزشك مراجعه كنید. این تغییرات ممكن است ناشی از سرطان ریه باشد.
- كاهش وزن زیاد ، بی اشتهایی و تب ها ی مزمن می توانند نشانه بدخیمی باشند . در صورت وجود این علائم به پزشك مراجعه نمایید.
- یدایش توده های بزرگ شونده در هر جای بدن ممكن است نشانه ای از یك سرطان باشد.