بيماري ايدز يك بيماري نوپديد و عفوني است كه توسط ويروسي به نام HIV ايجاد مي گردد . اين ويروس سيستم ايمني بدن و گلبولهاي سفيد را مورد حمله قرار مي دهد و به تدريج قدرت دفاعي بدن را كم مي كند و در نهايت فرد در اثر انواع عفونتها و بعضي از سرطانها از پا در مي آيد .
اين بيماري در همه كشورها و مناطق دنيا انتشار يافته و هيچ مرز جغرافيايي جنسي ، نژادي و سني نمي شناسد .
راههاي انتقال بيماري :
1. انتقال از سرنگ مشترك و وسايل تيز و برنده آلوده به ويروس HIV
• استفاده از سرنگ مشترك در بين معتادان تزريقي ، يكي از راههاي مهم انتقال ويروس HIV مي باشد . بطوريكه هم اكنون در كشور ما بيشترين گروه بيماران را معتادان تزريقي تشكيل مي دهند .
• به كاربردن ابزار و وسايل آلوده و تيز و برنده در دندانپزشكي ها ، آرايشگاهها و عمل حجامت ، خالكوبي و تاتو نيز در انتقال بيماري نقش دارند .
2. تماس جنسي با فرد مبتلا به ايدز
ترشحات جنسي مرد و زن مبتلا به ايدز ، آلوده به ويروس مي باشد و اين ويروس مي تواند از طريق مخاط دستگاه تناسلي مرد يا زن جذب شده و وارد بدن شود .
3. انتقال خون و فرآورده هاي خوني
درصد ابتلا از راه خون بالاي 90% مي باشد ولي با توجه به آزمايشات هپاتيت و ايدز كه در روي خونهاي اهدايي صورت مي گيرد شانس ابتلا از طريق خون بسيار پايين است .
4. انتقال از مادر مبتلا به ايدز به فرزند
مادر مبتلا به عفونت HIV مي تواند ويروس HIV را در طي حاملگي ، حين زايمان و در دوران شيردهي به فرزند خود منتقل نمايد .
ممكن است از زمان ورود ويروس به بدن تا بروز علائم بيماري ماهها و سالها طول بكشد و چه بسيارند افراد به ظاهر سالمي كه در واقع ناقل ويروس ايدز هستند و مي توانند ديگران را آلوده كنند .
بيماري ايدز از طريق تماسهاي عادي مثل كار كردن با ديگران ، هم صحبت شدن ، هم سفره شدن ، دست دادن ، بوسيدن ، عطسه ، سرفه ، نيش حشرات ، لباس و پوشاك منتقل نمي شود .
اگر سابقه رفتار پرخطر داريد يا نگران آلودگي به ويروس HIV هستيد مي توانيد براي مشاوره و آزمايش به كلينيك هاي مشاوره بيماريهاي رفتاري استان خود مراجعه نماييد . كليه خدمات در اين مراكز رايگان مي باشد و كليه اطلاعات افراد محرمانه است .
آدرس مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري شهرستان گناباد
ميدان الغدير – وبروي اداره برق شهرستان – تلفن 7223378
راههاي پيشگيري :
• پايبندي و وفاداري به زندگي زناشويي و اجتناب از رفتار جنسي ناسالم و پرخطر
• به تاخير انداختن تماسهاي جنسي تا زمان ازدواج
• استفاده صحيح و مداوم از كاندوم براي كساني كه رفتارهاي پرخطر جنسي دارند .
• عدم استفاده از سرنگ مشترك در معتادان تزريقي
• اطمينان از استريل بودن وسايل دندانپزشكي و استفاده از وسايل تيز و برنده يكبار مصرف در آرايشگاهها و مراكز حجامت ، تاتو ، خالكوبي و ..
• عدم تماس با خون و ترشحات آلوده در محيط
• عدم مصرف قرصهاي محرك و روان گردان و مواد مخدر جهت جلوگيري از رفتارهاي پرخطر
گزارش موارد ثبت شده HIV/AIDS سه ماهه دوم سال 1387 در جمهوری اسلامی ایران
• بر اساس آمار جمع آوری شده از دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تا تاريخ 1/7/1387 مجموعاً 18320 نفر افراد مبتلا به HIV/AIDS در كشور شناسايي شده اند كه 7/93 % آنان را مردان و 3/6% را زنان تشكيل ميدهند. تا کنون 1592 نفر مبتلا به ايدز شناسايي شده و 2800 نفر از افراد مبتلا فوت كرده اند.
3/39 درصد از مبتلايان به HIV در گروه سنی 34-25 سال قرار دارند که بالاترين نسبت در بين گروههای سنی را به خود اختصاص میدهند.
• علل ابتلا به HIV در بین کل مواردیکه از سال 1365 تا کنون در کشور به ثبت رسیدهاند به ترتيب، تزريق با وسائل مشترك در مصرف كنندگان مواد ( 69 درصد)، رابطه جنسي (9/7 درصد)، دريافت خون و فراورده های خونی ( 3/1 درصد) و انتقال از مادر به كودك( 6/0 درصد) بوده است. راه انتقال در 2/21% از این گروه نامشخص مانده است.
• در مقایسه این آمار با مواردیکه ابتلا آنان در سال 1387 گزارش شده است، اعتیاد تزریقی 8/80 درصد، برقراری روابط جنسی 9/11 درصد، و انتقال از مادر مبتلا به کودک 7/0 را تشکیل داده است. در 5/6 درصد از موارد شناسایی شده در سال جاری راه انتقال نامشخص بوده و هیچ مورد جدید ابتلا از راه خون و فرآوردههای خونی گزارش نشده است.