دانستنی هایی در مورد ید و اهمیت مصرف نمک یددار

انتشار محتوا: ۲ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۱:۲۷:۳۴ بعد از ظهر

<p><span style="color: #800000;"><strong>ید چیست؟ <br />
</strong></span>عنصری اساسی برای بقاء انسان و مورد نیاز بدن می باشد. بدن برای ساختن هورمون تیروئید به ید نیاز دارد و وقتی ید به مقدار مورد نیاز به بدن برسد این هورمون به اندازه کافی ساخته نمی شود. در حالیکه این هورمون در رشد و تکامل و عملکرد سیستم عصبی، تولید انرژی و متابولیسم، رشد جسمی و حفظ گرمای بدن نقش اساسی دارد . کمبود ید باعث طیفی از اختلالات مختلف با عنوان اختلالات ناشی از فقر ید یا به اختصار IDD می شود.<br />
اختلالات ناشی از کمبود ید زندگی 5/1 میلیارد انسان را تهدید می کند خصوصا ساکنان مناطقی که ید خاک آن ناچیز است.<br />
&nbsp;بیش از 65 میلیون نفر فقط از گواتر رنج می کشند ودو میلیون نفر هم دچار اختلالات ذهنی به دلیل کاهش شدید IQ&nbsp;&nbsp; می باشد <br />
&nbsp;<strong><span style="color: #800000;">عوارض و پیامدهای بهداشتی کمبود ید<br />
</span></strong><span style="color: #800000;">گواتر</span> : این اصطلاح به مبنای بزرگترین بودن تیروئید از اندازه عادی آن است . اشخاصی که دچار فقر ید هستند به گواتر مبتلا می شوند زیرا نمی توانند به اندازه کافی هورمون تیروئید بسازند و این نشانه ای از کوشش بدن برای مبارزه با فقر ید است.<br />
<span style="color: #800000;">هیپوتیروئیدیسم</span> : به مواردی اطلاق می شود که بدن هورمون تیروئید را به اندازه کافی دریافت نمی کند. کمبود این هورمون سبب تنبلی،خواب آلودگی،خشکی پوست،عدم تحمل سرما&nbsp; می شود و در اوایل کودکی سبب عقب افتادگی ذهنی و تأخیر رشد می گردد.<br />
<span style="color: #800000;">کرتینیسم </span>: به عوارض شدید هیپوتیروئیدیسمی اطلاق می شود که در دوره جنینی یا نوزادی اتفاق می افتد . کرتن ها مبتلا به عقب افتادگی ذهنی غیر قابل برگشت و تأخیر رشد دستگاه عضلانی،استخوانی بوده و کری و لالی در آنها دیده می شود .<br />
<span style="color: #800000;">بی کفایتی تولید مثل</span> : خطر سقط جنین و مرده زایی در مادرانی که دچار کمبود ید هستند بیشتر می باشد و سقط های مکرر و تلف شدن جنین سلامتی زنان را به مخاطره می اندازد.<br />
<span style="color: #800000;">مرگ و میر دوران کودکی</span>: مقاومت کودکانی که در مناطق دچار کمبود ید زندگی می کنند در برابر عفونت&nbsp; ها و سایر مسایل تغذیه ای کمتر است. فقر ید دشمن جان کودکان است و باعث مرگ آنها می شود. <br />
<span style="color: #800000;">عقب افتادگی اجتماعی و اقتصادی</span>: فقر ید باعث می شود که افراد به علت کند ذهنی، ضعف قوای جسمانی، آموزش پذیری و تحرک کمتر، دارای بازده کمتری باشند و این کاهش بهره مندی جامعه از منابع را باعث خواهد شد از طرفی در مناطق دچار فقر ید حیوانات نیز همان مشکلات مردم را خواهد داشت. دارای جثه کوچکتر بوده،گوشت،تخم مرغ وپشم کمتری تولید کرده , تعداد سقط دام ها افزایش یافته و غالباً نازا می گردند.</p>
<p><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #0000ff;">میزان ید مورد نیاز&nbsp;بدن 150&nbsp;میکرو گرم در روز می باشد .<br />
</span></span></p>
<p><span style="color: #800000;"><strong>منابع غذایی<br />
<br />
</strong></span>میزان ید موجود در مواد غذایی معمولاً کم است.<br />
بیشترین میزان ید در ماهی (ماهی های آب شور) و میزان کمتر در سفیده تخم مرغ و گوشت وجود دارد. در میوه ها و سبزیجات نیز مقادیر بسیار کمی ید وجود دارد که بسته به&nbsp; محل، فصل و روش پخت میزان آن متفاوت می باشد و به میزان اندکی ید در آب هست که تأمین کننده ید مورد نیاز بدن نمی باشد.<br />
مطمئن ترین و ارزان ترین راه برای تأمین ید مورد نیاز بدن استفاده از نمک های یددار تصفیه شده می باشد.</p>
<p><span style="color: #800000;"><strong>نمک تصفیه چگونه نمکی است؟<br />
</strong></span>نمک در طبیعت به دو صورت جامد ( معادن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد نمک به دست آمده از معادن، دارای ناخالصی می باشد. این ناخالصیها شامل: شن، ماسه، خاک، گچ، مواد آلوده کننده , مواد محلول سختی نظیر سولفات کلسیم و سولفات منیزیم و فلزات سنگینی از قبیل سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم و ... می باشد. وجود این ناخالصیها در نمک منجر به بروز عوارض نامطلوب در اندامهای گوارشی، کلیوی، کبدی و ریوی و در مواردی ایجاد مسمومیت شده و حتی باعث ممانعت در جذب آهن شده و در نتیجه سلامتی انسان را به خطر می اندازد. بنابراین در نمکهای تصفیه با روش تبلور مجدد کلیه ناخالصیهای محلول و نامحلول موجود در آن حذف می گردد.</p>
<p><span style="color: #800000;"><strong>توصیه هایی برای استفاده از نمک تصفیه شده یددار:<br />
</strong></span>&#8226;&nbsp;نمک ید دار باید در ظروف در بسته (چوبی، پلاستیکی، سفالی، شیشه ای رنگی ) دور از نور و رطوبت نگهداری گردد. <br />
&#8226;&nbsp;نمک به اندازه ای خریداری شود تا حداکثر 6 ماه پس از خرید مصرف گردد.<br />
&#8226;&nbsp;جهت حفظ ید، نمک باید در انتهای طبخ غذا و ترجیحاَ سر سفره به غذا اضافه شود.<br />
&#8226;&nbsp;در هنگام خرید،&nbsp; به موارد زیر بر روی بسته بندی نمک دقت شود: <br />
&#8226;&nbsp;تاریخ تولید و انقضاء نمک<br />
&#8226;&nbsp;وجود پروانه ساخت و علامت استاندارد <br />
&#8226;&nbsp;قید عبارت یددار تصفیه شده بر روی بسته بندی <br />
&#8226;&nbsp;قید میزان خلوص نمک بر روی بسته بندی (حداقل خلوص 2/99% )</p>

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس