توصیه های تغذیه ای برای سالمندان دارای اضافه وزن و توصیه های کلی در مبتلایان به سوء تغذیه لاغری

انتشار محتوا: ۲ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۱:۲۲:۳۰ بعد از ظهر
• به علت اينكه در بعضي از بيماران كاهش وزن يا چربي بدن آسان نيست بايد پيشگيري از اضافه وزن را در اولويت قرار داد. اين اقدام خصوصا"براي افرادي كه اضافه وزن دارند توصيه مي شود
• در صورتي كه علت افزايش وزن احتباس آب در بدن به علت بيماري باشدكاهش مصرف نمك را توصيه كنيد.
• در افرادي كه هايپركلسترولمي دارند براي كاهش LDL خون رژيم غذايي با محدوديت مصرف چربي هاي جامد و كلسترول كمتر از 200ميلي گرم در روز توصيه كنيد
• در صورت بالا بودن تري گليسيريدها تاكيد كنيد مصرف مواد شيرين، قند و شكر و انواع چربي ها را كاهش دهند )حداكثر 30 % از كل كالري مورد نياز روزانه بدن از چربي ها تامين شود به شكلي كه بيشترين مقدار آن از منابع غير اشباع باشد (. علت افزايش وزن ناخواسته به همراه افزايش تري گليسيريد و كلسترول خون مي تواند محدوديت مصرف چربي نيز باشد زيرا افرادي كه رژيم غذايي شديد بدون چربي را رعايت مي كنند كربوهيدرات )شامل قندهاي ساده نظير قند و شكر و مواد نشاسته اي مانند نان، برنج، سيب زميني و ...( بيشتري مصرف مي نمايند كه ناخواسته سبب افزايش وزن مي شود. بنابراين به جاي تاكيد زياد به كاهش مصرف چربي و كلسترول بهتر است مصرف انواع غذاها از گروه هاي غذايي مختلف و به ميزان متوسط و متعادل را توصيه كنيد


توصیه های کلی در مبتلایان به سوء تغذیه لاغری

*رژيم غذايي بايد حاوي مقادير مناسبي روي )مانند جگر، عدس، نخود سبز، نان گندم كامل مانند سنگك، گوشت و لبنيات) باشد. مكمل مولتي ويتامين حاوي روي نيز مي توان تجويز كرد.
*برنامه غذايي و ميان وعده ها را بر اساس اشتها و ميل و رغبت بيمار تنظيم نماييد. بهتر است به فاصله هر 3 - 2 ساعت ميان وعده اي ميل نمايند.
*مصرف منابع مهم كلسيم ، ويتامين هاي D و B12 و يا مكمل هاي آن توصيه مي شود.
* روزانه 8 - 6 ليوان مايعات )آب ، شير، چاي، دوغ، آب ميوه طبيعي و ...(
* مصرف روزانه 6 - 5 وعده غذاي سبك
* تنوع در مصرف روزانه مواد غذايي
* ميانگين كالري دريافتي روزانه در مردان بالاي 51 سال 2200 كيلوكالري و در زنان 1900 كيلوكالري مي باشد. احتمال سوء تغذيه در افرادي كه كمتر از 1500 كيلوكالري در روز مصرف مي كنند افزايش مي يابد. در اين موارد بايد از مكمل هاي تامين كننده انرژي استفاده كنند.
*مصرف مقادير كافي انواع گوشت بر اساس وضعيت چربي، فشار خون و اسيد اوريك توصيه شود. در صورت ابتلاء به آنمي حتما" گوشت قرمز به ميزان مناسب در برنامه غذايي گنجانده شود. مصرف روزانه 1.25-1 گرم برای هر کیلو گرم پروتئين براي سالمندان توصيه مي شود )مردان حدود 56 و زنان 46 گرم(.
*روزانه 2 تا 4 سهم ميوه و 3 تا 5 سهم سبزي مصرف كنند
*ميزان ميوه و سبزي مصرفي نبايد در حدي باشد كه سبب كاهش اشتها و يا مشكلات گوارشي شود .همچنين در اين گروه از سالمندان به خصوص در صورت وجود مشكلات دنداني و گوارشي بهتر است سبزي ها به شكل پخته همراه با كمي روغن زيتون و يا انواع پنير براي هضم راحت تر و انرژي بيشتر و ميوه ها به شكل كمپوت مصرف شود.
*ميوه ها به عنوان ميان وعده حتما" به طور مرتب و روزانه مورد استفاده قرار گيرد
*سبزي هايي نظير گوجه فرنگي، هويج و گل كلم به عنوان ميان وعده به شكل خام در سالاد و يا به شكل بخار پز يا آب پز ميل شود.
*از غذاهاي تهيه شده با سبزي ها )انواع آش، سوپ، برخي از خورش ها و ...( بيشتر استفاده شود.
* براي افزايش اشتها در سالمندان لاغر غذا در بشقاب بزرگتركشيده شود و از سبزيهاي رنگي )هويج، گوجه فرنگي، فلفل دلمه اي و ......( در غذا استفاده شود.
*استفاده از غذاها و نوشيدني هاي غني شده )با انواع ويتامين ها و املاح( در تغذيه از راه دهان يا استفاده از لوله و TPN در موارد پيشرفته تر توصيه مي شود.
*در صورت وجود ديسفاژي غذاها بايد به شكل خرد شده و يا نرم و پوره شده استفاده شوند. در زمان غذا خوردن نيز بايد بدن در وضعيت مناسب، در حالت نشسته و راست قرار داشته باشد.
*به تداخل داروها و مكمل ها با هم و با مواد غذايي توجه شود
طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس