اهمیت کاهش مصرف نمک در سلامت کودکان

انتشار محتوا: ۲ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۱:۱۹:۴۸ بعد از ظهر
• عادات غذایی در دوران کودکی به ویژه سنین 5-2 سالگی شکل می گیرد و با توجه به اینکه سلیقه های غذایی در این دوران پایه گذاری شده وتا سال ها پایدار می ماند ، بنابراین عادات غذایی سالم را باید از دوران کودکی پایه ریزی نمود.
• یکی از راههای کنترل و پیشگیری از فشار خون بالا در کودکان ،کاهش دریافت نمک مصرفی آنهاست .
• نمک از طرق مختلف مانند مراحل تهیه و پخت غذا ، مصرف انواع سوپهای آماده ، انواع شورها ،ترشی ها  وکنسروها ، مصرف سوسیس، کالباس و همبرگر و تنقلات شور مانند چیپس و پفک دریافت میشود .
• یکی از مهمترین دلیل مصرف زیاد نمک ، عادت به طعم شور است. با کاهش مصرف نمک، ذائقه به غذای کم نمک عادت می کند.
• محیط خانواده ( خواهر و برادران بزرگتر، عادات و رفتار غذایی والدین، محیط صرف غذا) ، مسائل اجتماعی
 ( اشتغال مادران ،صرف حداقل یک وعده  غذا یا بیشتر در مهد کودک ، مدرسه ،  استفاده از غذاهای آماده و...) وپیام های  رسانه ها به ویژه تبلیغات تلویزیونی نقش مهمی در دریافت و عادات غذایی کودکان دارند.
• برای کودکان حداکثر میزان توصیه شده برای مصرف نمک معادل میزان توصیه شده برای بزرگسالان است
 ( حداکثر 5 گرم در روز)و بهتر است از نمک ید دار تصفیه شده استفاده شود .
• ید یکی از مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل کودکان است. به طوری که کمبود آن موجب کاهش بهره هوشی و قدرت یادگیری دانش آموزان می شود.
تغذیه کودکان زیر یک سال
• استفاده نکردن از نمک در تهیه ، پخت و هنگام مصرف غذای کودک
• استفاده از آب لیموترش تازه یا آب نارنج تازه به مقدار خیلی کم در آخرین لحظات پخت غذای کمکی
تغذیه کودکان بالای یک سال
• کاهش مصرف نمک در هنگام پخت غذا
• خودداری از گذاشتن نمکدان  در سفره
• استفاده از سبزی های معطر تازه یا خشک مانند( نعناع ؛ مرزه؛ ترخون ؛ ریحان و ...  ) یا  سیر،  پیاز، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک
• اصلاح عادات غذایی والدین و مربیان مهدهای کودک ( کاهش مصرف نمک غذا در هنگام پخت یا مصرف غذا
• کاهش مصرف سوپ های آماده، سس ها و محصولات فرآیند شده مثل فست فودها ( پیتزا ، همبرگر ، سوسیس وکالباس و...) دربرنامه غذایی کودکان
• کاهش مصرف غذاهای کنسرو شده مانند تن ماهی و انواع شورها و ترشیها در برنامه غذایی روزانه
• خودداری از مصرف تنقلات شور (پفک ، چیپس ، چوب شور  و سایرتنقلات کم ارزش غذایی و شور ) در برنامه غذایی روزانه
• استفاده از پنیر و دوغ کم نمک  در برنامه غذایی روزانه کودکان
میان وعده مناسب برای کودکان
استفاده از انجیر خشک، توت خشک، نخود چی، کشمش، انواع مغزهای بو نداده و بدون نمک، برگه زردآلو و انواع میوه ها نظیر سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو، لیمو شیرین و ... سبزیجاتی نظیر هویج، کاهو، خیار و ساندویچ هایی مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت، نان و حلوا شکری، نان و پنیر و خرما، می تواند به عنوان میان وعده در برنامه غذایی دانش‌آموزان قرار گیرد.
توصیه به والدین
• والدین باید دانش‌آموزان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و کشمش، گردو، بادام، پسته( از انواع بو نداده و بدون نمک)، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجیر خشک و برگه ها تشویق کنند و سر سفره بجای نوشابه  های گازدار برای افراد خانواده از دوغ  کم نمک وبدون گاز استفاده کنند.
• مصرف چیپس وپفک  بخصوص قبل از وعده های غذایی بدلیل ایجاد سیری کاذب دانش‌آموزان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی موردنیاز رشد  را تامین کند، باز می دارد. از سوی دیگر نمک موجود در آن ذائقه را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد. مطالعات انجام شده رابطه بین مصرف نمک و افزایش فشارخون در دوران بزرگسالی را به اثبات رسانده است
طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس