تغذیه در ماه مبارک رمضان

انتشار محتوا: ۲ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۰۱:۱۴:۱۲ بعد از ظهر

ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم جهت بازنگری در شیوه زندگی, اصلاح عادات غذایی و پرورش روحیه خویشتنداری می باشد.
پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان به منظور حفظ و ارتقای سلامت از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برخی مشکلات رایج در روزه داری که بدلیل نا آگاهی و رفتارهای غذایی غلط ایجاد می شود مانند یبوست, سوءهاضمه ,افت فشارخون ,سردرد, سوزش سردل و... جلوگیری نمود.

امید است با رعایت تغذیه صحیح در این ایام پر برکت و پرفیض، ضمن حفظ سلامت تن با پیروی از احکام خداوند متعال و انجام عبادات و مناجات بتوانیم روح و روان خود را نیز صیقل دهیم.


برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان


در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل پنج گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه‌ها ، سبزی‌ها، گوشت و حبوبات و تخم‌مرغ ، شیر و لبنیات) ضروری است.

افطاری
در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر توصیه می شود . به دلیل آن که معده چندین ساعت خالی بوده بهتر است افطار را با آب جوشیده ولرم به همراه خرما آغاز کرد . مصرف خرما می تواند جایگزین مناسبی برای زولبیا و بامیه باشد زیرا علاوه برتنظیم قند خون , سبب کنترل اشتها نیز می گردد.
استفاده از شیرگرم و نان , پنیر و سبزی  ,چای کم رنگ, فرنی , سوپ یا آش رقیق از بهترین غذاها برای افطار می باشد.
مصرف غذاهای پر چرب و سرخ شده در وعده  افطار توصیه نمی شود.

شام
یک وعده غذایی مهم در ماه مبارک رمضان می باشد.روزه داران می توانند کمی پس از صرف یک افطاری سبک شام میل کنند. شام می تواند شامل نان و برنج ,انواع گوشت و سبزیجات و لبنیات باشد. مصرف میوه پس از صرف شام توصیه می شود.

سحری
بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات وعده ناهار را داشته باشد ضمن این که باید به گونه ای باشد که احساس تشنگی را به حداقل برساند. 
از کربوهیدرات های پیچیده می توان غلات خصوصاَ غلات سبوس دار و حبوبات و همچنین غذاهای حاوی فیبر مانند سبزیجات و  میوه ها را نام برد. این غذاها به آهستگی هضم می شوند و باعث می شوند احساس گرسنگی کمتری کنید.

چند نکته

صرف سحری برای همه روزه‌داران به خصوص نوجوانان در حال رشد ضروری است.

حذف وعده سحری سبب پایین افتادن قند خون می شود که بی حوصلگی,کاهش قدرت یادگیری و خستگی را در پی خواهد داشت.

در افرادی که بی‌سحری روزه می‌گیرند, در اثر سوخت ناقص چربی ها ، ترکیبات ستونی در بدن ایجاد می شود که منجر به ایجاد بوی بد دهان، سردرد و دردهای عضلانی می‌ گردد.

با بدانید که حذف سحری نه تنها باعث کاهش وزن نمی شود بلکه عموماَ سبب افزایش وزن و چاقی می گردد.

 

*برای برخورداری از فواید جسمی و معنوی روزه در ماه رمضان ,20 درصد کمتر غذا بخورید و دراین صورت بدن فرصت سوزاندن چربی های اضافه را خواهد داشت.
*از تغذیه کودکان خود غافل نشوید زیرا که آنها به سرعت در معرض سوئ تغذیه قرار میگیرند .



توصیه های غذایی

● از مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار و سحر بپرهیزید زیرا سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود .
● توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز بدن پس از صرف افطار و تا قبل از خواب, به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.
● توصیه می شود از غذاهای آب پز, بخارپز استفاده شود. مصرف غذاهای سرخ کردنی  باعث سوء هاضمه، سوزش معده و اختلال در وزن خواهد شد.
● از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز شود زیرا این قبیل مواد دیر هضم بوده و میل به غذا را در وعده سحری کاهش می دهند.
● نوشیدن چای خصوصاَ چای پررنگ در وعده سحری موجب افزایش ادرار و دفع مواد معدنی از بدن و بروز تشنگی می گردد.

● از مصرف نوشابه های گازدار  بطور کلی و بطور خاص در ماه رمضان بپرهیزید  و دوغ کم نمک و بدون گاز را جایگزین آن نمایید.

● محدود کردن مصرف نمک در وعده های افطار و سحر و مصرف میوه و سبزی کافی جهت جلوگیری از تشنگی زود رس بسیار کمک کننده است. دریافت اضافه نمک, بدن را مجبور به دفع این مقدار مازاد به همراه مقادیر قابل توجهی آب می کند  .

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس